Oncologie en revalidatie

Oncologie en revalidatieOncologische fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen daarvoor. Het werkgebied van de fysiotherapie is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor de oncologische fysiotherapie. Die behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.

Men kan dan denken aan lichamelijke problemen zoals de gevolgen van operaties, schade aan het bewegingsapparaat en hart en longen door bestraling en chemotherapie en lymfoedeem.

Maar er zijn ook algemene klachten, zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidproces.

Wij van Fysiotherapie Houwal werken samen met de stichting Tegenkracht, welke zich volledig inzet voor de mogelijkheid tot bewegen voor iedere kankerpatiënt. Kijk op www.tegenkracht.nl voor meer informatie.

Het is duidelijk dat fysiotherapie bij mensen met kanker vraagt om veel kennis en ervaring bij de fysiotherapeut. Om deze kennis te verweren bestaat er sinds enkele jaren een specialisten opleiding tot oncologisch fysiotherapeut. Deze is met succes afgerond door Willemijn Kos. Bij haar kunt u terecht voor de oncologie en revalidatie. Willemijn is, net als vele van haar fantastische collega’s in Nederland te vinden op www.onconet.nu. Op deze site kunt u de op dit gebied gespecialiseerde therapeuten vinden bij u in de buurt.

Ontwerp & realisatie: Refreshed

Foto's door: Studio Monde